Wat is een RIDER?

Wens jij een RIDER sjabloon?

Je krijgt er eentje om zelf in te vullen bij de online course RIDER. 


Wat is een RIDER?
Alle professionele DJ's maken gebruik van een 'RIDER'. Dit is een document (PDF) waarin staat welke eisen je hebt tijdens je opdracht (geluid en DJ booth). Ben je benieuwd naar de RIDER van AFROJACK? Zie hieronder... 


Als beginnende DJ...

Als beginnende DJ is het niet nodig om een rider op te stellen en in sommige gevallen zelfs not-done. Wél is het belangrijk om jezelf goed op voorhand te informeren naar de apparatuur die gebruikt wordt.
Zo is het dus bijvoorbeeld handig als je met USB's draait, om te checken of het  type paneel wel een USB aansluiting heeft). 
Daarnaast kun je als beginnende DJ vragen of er voldoende ruimte is in de booth voor eigen apparatuur (vb. een laptop) en of er voldoende stroomaansluitingen zijn. Ben je benieuwd naar wat je zeker moet mee hebben voor je optreden? Kijk dan hier! 

Als professionele DJ...

Vanaf het moment dat je zelf professioneel aan de slaap gaat (en in een positie komt als DJ dat je eisen kunt beginnen stellen), dan is het natuurlijk fijn om te weten wat je op jouw rider moet zetten. 

Een RIDER kun je dan ook opdelen in een 'technical' RIDER en in een 'HOSPITALITY' rider

1.) De technical rider bevat verschillende onderdelen, waaronder informatie over de vereiste apparatuur en ruimte, het meenemen van gasten, licht en geluid en drank/etenswaren. Veel DJ's vragen om een set van twee, drie of vier Pioneer CDJ-2000 NXS2, onderling gelinkt en aangesloten op een DJM-900 NXS2 of Xone 92.Daarnaast vragen DJ's regelmatig ook om microfoon (bijvoorbeeld de Shure SM58).
Ook worden er vaak eisen gesteld aan het geluid; veel artiesten treden vb. alleen op als er in de zaal minimum 100 decibel geluidsdruk wordt geproduceerd, zodat de show goed tot zijn recht kan komen.

Andere artiesten zoals bijvoorbeeld Deadmau5 stellen zelfs zware eisen aan de plaatsing van licht- en videoeffecten in de zaal. Dit komt doordat zij zelf soms ook een eigen licht- en videoshow meenemen. 

1.) De hospitality rider houdt in welke drank (vb. flesjes water, frisdrank of sterke drank) maar ook kan het een complete maaltijd inhouden (niet alleen voor de artiest maar ook voor vb. de tourmanager). 

Daarnaast wordt er ook al eens een verfrissend handdoekje gevraagd voor na het optreden of iets voor een goede adem. 

... EDM artiest Steve Aoki vraagt zelfs voor t-shirts, ondergoed en sokken! 


Wens jij een RIDER voorbeeld of online sjabloon dewelke je zelf kunt invullen?
Dan krijg je deze bij de online course RIDER. Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd