Positieve effecten van muziek

Muziek zorgt er niet alleen voor dat je je lekker voelt, het is ook echt goed voor je. 
Wil je weten wat de effecten zijn van muziek op het menselijke lichaam? Lees dan zeker verder... Hieronder staan enkele positieve effecten opgesomd! 

1. Muziek vermindert pijn. 

Je leest het goed! Uit diverse studies blijkt dat muziek pijn kan verminderen. Dit geldt voor zowel acute als chronische pijnklachten. 


2. Rustige muziek verbetert je eetpatroon (minder eten).

Het luisteren naar rustige muziek draagt bij aan een ontspannen sfeer. 
Doe je dit voor je aan een maaltijd begint, dan zorgt het ervoor dat je kunt onstpannen en minder zult eten. Uit onderzoek blijft dat een ontspannen sfeer ervoor zorgt dat je minder eet. Voor velen onder ons is wat minder eten in veel gevallen goed voor onze gezondheid. 

3. Muziek maakt jouw workouts effectiever 

Dankzij muziek kun je tijdens een workout harder en effectiever trainen. Dit komt doordat muziek een positief effect heeft op spierherstel. 

4. Muziek helpt je beter slapen 

Dankzij de golven van rustige muziek kan je lichaam beter ontspannen en worden stress en angst verminderd. Muziek kan helpen om sneller - en dieper - te slapen. Ook voor slapeloosheid is muziek een goed medicijn. 

5. Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress

Rustige muziek zorgt voor een lage productie van stresshormonen. Bovendien maakt rustige muziek endorfines vrij in de hersenen, wat zorgt voor pijnverlichting en stemmingsverbetering. Rustige muziek vertraagt zelfs de hartslag en laat de bloeddruk dalen! Rustige muziek zorgt voor een rustigere ademhaling. 

6. Muziek helpt bij depressies 

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie toch zeer veel baat kunnen hebben met muziek(therapie). Muziek beïvloed de menselijke emoties en heeft aantoonbaar therapeutisch effect. Muziek kan depressieve symptomen en angstklachten aanzienlijk helpen verminderen. 

7. Muziek stimuleert de bloedvaten!

De emoties van mensen die naar muziek luisteren zorgen voor een betere werking van de bloedvaten. Door de positieve gevoelens wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

8. Muziek heeft invloed op - en versterkt je geheugen

Vergeet je altijd waar je je sleutels hebt gelaten? Geheugenverlies kan een teken van veroudering zijn, maar je hoeft je leven er niet door te laten verpesten. Geef je geheugen een boost door te luisteren naar je favoriete nummers. Hoe versterkt muziek dan je geheugen? Volgens deskundigen kan muziek vele hersengebieden stimuleren – met inbegrip van de hippocampus, het gebied dat het langetermijngeheugen aanstuurt.

9. Muziek vergroot je ruimtelijke inzicht 

Ruimtelijk inzicht wordt gedefinieerd als het vermogen om je een precieze voorstelling van iets te kunnen maken en het vermogen te kunnen meten en te navigeren. Met behulp van muziek – vooral pianomuziek – kun je je IQ voor ruimtelijk inzicht met wel 9 punten omhoog krikken. Een symfonie van Mozart bijvoorbeeld maakt dit mogelijk doordat muziek de focus van de luisteraar verbetert.

Bron: https://muziekwerkt.nl/blog/muziek-en-gezondheid-9-positieve-effecten

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd